• The best property in Montenegro
  • KONTAKT
Jadran Jadran Jadran Jadran Jadran Jadran Jadran Jadran Jadran Jadran

Tripkovic

Palac SMEKJA
i JADRAN Perast

Pritiskom na link ispod možete besplatno da preuzmete brošuru o Perastu i kompleksu Jadran Perast.

>PREUZMITE BROŠURU<

 

Da bi ste mogli da pregledate brošuru morate imati instaliran program Adobe Reader. Ukoliko ga nemate možete ga preuzeti besplatno klikom na link ispod

 

Adobe Reader

Palata SMEKJA, Jadran Perast, Montenegro

Palata Smekja se nalazi u središnjem, priobalnom dijelu Perasta, neposredno uz crkvu Sv. Marka. Palata se sastoji iz dva dijela - starijeg, izgrađenog 1764. godine, koji se nalazi između obalnog i starog puta i mlađeg dijela koji je započet 1764. godine, a završen 30-ih godina XX vijeka.

Palata Smekja je najveća palata u Perastu. Građena je u potpunosti od korčulanskog kamena. Palata ima prizemlje, dva sprata i belveder. U nivou prvog sprata je prostrana terasa, cijelom dužinom fasade, a na drugom i trećem spratu su balkoni sa balustradom. Na ulaznom dijelu palate je grb kazade Čizmai - ruka koja drži stabljiku („čičimak”) sa zvijezdama koje su znak porodice Smekja. Novi dio palate završen je 1936. godine, po uzoru na postojeće prizemlje i sprat, u istom stilu i od istog materijala. U oba dijela palate je od 1936. godine bila smještena fabrika konfekcije „Jadran Perast”. Masiv je zgrade stilski jednostavan, ali dovraci i pragovi prozora odaju djelimično renesansnu jednostavnost u potezima, dok oblik gornjih pragova sa svojim školjkastim ukrasnim motivom i uopšte ornametalna strana zgrade, pa tako i stilizacija balustrada sa renesansnim rozetama, imaju dašak baroka. Ovdje nalazimo i jednu osobenost stare primorske arhitekture, presvođen zatvoreni prelaz preko glavne ulice, kojim su dvije palate spojene. Monumentalnim prolaz sa krstastim svodovima i portalom u " bunjatu" ima uklesanu godinu gradnje i porodični grb, a pored prolaza je manji portal, kojim se ulazi u donju palatu.

Smekje, porodica koja je pripadala kazadi Čizmai, kao pomorci sreću se vrlo rano, već u drugoj polovini XVI vijeka. Petar Smekja dovodi svoju porodicu do ekonomskog uspona, poslije čuvenog trgovačkog poduhvata, kada je brodom „Leon Coronato” doprinio privrednom povezivanju baltičkih zemalja sa Venecijom 1746. godine. Već 1748. on postaje „konte”, a 1779. porodica je pripojena kotorskom plemstvu.

Kompleks gleda na ostrva Sveti Đorđije i Gospa od Škrpjela, koja spadaju u najdragocjenije i najviše fotografisane dijelove kulturnog blaga Crne Gore.

HOTEL SA PET ZVJEZDICA

Kompanija IMOBILIA je postala vlasnika kompleksa “Jadran Perast”, kupovinom akcija na državnom tenderu, zadovoljivši tako sve zahtjeve države u pogledu budućnosti ovog objekta.

Naša kompanija se obavezala da će sadašnji kompleks (koji čine Palata Smekja i nova zgrada napravljena krajem prošlog vijeka u vrijeme ekspanzije proizvodnje u ovdašnjoj fabrici konfekcije) u potpunosti rekostruisati, arhitekturu fabričke hale uskladiti sa izgledom fasada peraških zgrada i na tom mjestu napraviti hotel sa pet zvjezdica. Riječ je o površini objekata od oko pet hiljada kvadratnih metara na samoj obali mora.

U ovom trenutku Palata Smekja je u završnoj fazi rekonstrukcije.

CITADELA BUDVA | PALAC ZMAJEVIĆ | PALAC TRIPKOVIĆ | JADRAN PERAST | SVETI STEFAN 
photo copyright© SFERAART | design SFERAART | webmaster NESSO | copyright© IMOBILIA doo 2009.