• The best property in Montenegro
  • KONTAKT
Zmajević Zmajević Zmajević Zmajević Zmajević Zmajević Zmajević Zmajević Zmajević Zmajević

Tripkovic

Palac ZMAJEVIĆ
detaljno

Da bi ste stekli potpuniji utisak o ovoj u Perastu najdominantnijoj palati pružamo Vam priliku da besplatno preuzmete brošuru o ovoj čuvenoj ”Biskupiji”

>PREUZMITE BROŠURU<

 

Da bi ste mogli da pregledate brošuru morate imati instaliran program Adobe Reader. Ukoliko ga nemate možete ga preuzeti besplatno klikom na link ispod

 

Adobe Reader

PALAC ZMAJEVIĆ - Perast, Montenegro

Palata Zmajević se nalazi u zapadnom dijelu Perasta. Palata je poznata kao „Biskupija” jer su u njoj stolovala dva biskupa, Andrija i Vicko Zmajević. Palata, sa porodičnom kapelom posvećenoj Gospi od Rozarija i osmougaonim zvonikom, predstavlja najsnažniji detalj peraškog pejzaža i njegovu najvrijedniju ambijentalnu cjelinu.

Palata je građena u više faza, a konačni barokni izgled dobija u vrijema Andrije Zmajevića, o čemu svjedoči natpis na pročelju sa navedenom 1664. godinom. Izgrađena na stijeni i od lokalnog kamena, palata predstavlja izuzetno građevinsko rješenje. Simetrična dispozicija, sa istaknutim centralnim dijelom iznad pećine u stijeni, krilima na snažnim nosećim zidovima i impozantnim spoljašnjim stepeništem, daje utisak gradnje u jednom dahu. Međutim, gradnja se odvijala u nekoliko faza: od prvobitne odbrambene kule, koja danas čini centralni dio palate, preko proširenja kule prema brdu, do izgradnje sjevernog i južnog krila. Oslikavanje palate freskama uradio je poznati barokni slikar Tripo Kokolja, kome je Andrija Zmajević bio mecena.

Zmajevići su jedna od najznačajnijih peraških porodica, porijeklom iz sela Vrba sa Njeguša. Pripadali su kazadi Perojevića. Na grbu porodice je krilati zmaj i zvijezda, iznad dva prekrštena pera koja su simbol kazade Perojevića. Zmajevići su dali neke od najznačajnijih Peraštana.

Danas je palata u završnoj fazi potpune i temeljne rekonstrukcije. U potpunosti je zadržan osnovni arhitektonski koncept iz doba dominacije porodice Zmajević. Urađene su određene funkcionalne promjene u unutrašnjoj organizaciji palate, ali nijesu ni ujednom trenutku napušteni logika njene izvorne gradnje niti su korišteni materijali koji bi ugrozili autentičnost ovog objekta koji dominira Perastom.

PALATA NEMJERLJIVE VRIJEDNOSTI

IMOBILIA je u potpunosti vlasnik Palaca Zmajević. Naše preduzeće je u posjed ovog vrijednosno doista neprocenjivog, istorijskog objekta ušla u vrijeme kada ga je zub vremena gotovo u potpunosti nagrizao. Na osnovu istorijskih podataka napravili smo detaljni plan rekonstrukcije kojim smo u potpunosti vratili izvorni izgled ovog palaca.

U najskorije vrijeme očekujemo završetak svih radova, konzervatorski radova na ostacima fresaka Tripa Kokolje i potpuni funkcionalni oporavak Palaca Zmajević, koji sa porodičnom kapelom čini pravi biser u panorami Perasta, koji, ne bez razloga, nazivaju i gradom-muzejom.

CITADELA BUDVA | PALAC ZMAJEVIĆ | PALAC TRIPKOVIĆ | JADRAN PERAST | SVETI STEFAN
photo copyright© SFERAART | design SFERAART | webmaster NESSO | copyright© IMOBILIA doo 2009.